Jan Bernards
Al op heel jonge leeftijd begon Jan Bernards met het leren bespelen van muziekinstrumenten.
Op zijn 5e kreeg hij een mondharmonica te pakken en daar leerde hij liedjes op, die hij om zich heen hoorde.
Zijn ouders vonden het al gauw tijd om die muzikale oprispingen dan maar te gaan scholen en dus ging Jan op blokfluitles.
Daarna een klein jaar piano, waarna vioollessen volgden. Vanaf zijn 8e kreeg Jan in totaal bijna 7 jaar vioolles; op de regionale muziekschool werden diverse graden gehaald. Tevens deed hij zijn eerste podiumervaring op in het Orkest van de Muziekschool in Cuijk.
Van viool naar gitaar
De revolutie in de Popmuziek van de jaren ’60 verdreven uiteindelijk de klassieke viool en de gitaar kreeg Jan in haar greep.
Vanaf zijn 15e leerde hij op gitaar álles spelen wat hij maar te horen kreeg en dat is tot op de dag van vandaag zó gebleven.
Leren 
In de loop der jaren is de interesse in “anderen onderwijzen en leren” sterk gegroeid en is de kennis daarin verbeterd en gerijpt.
Sinds ook “ervaringsdeskundigen” de liefhebber en de leerling vertrouwd maken met het spelen van heel uiteenlopende muziekstijlen, realiseerde ik mij, dat ik met mijn brede muzikale praktijkervaring een degelijke basis heb, om anderen het gitaarspelen bij te brengen.
Noten
Uit eigen ervaring (lees gerust “met vallen en opstaan”) weet ik, dat de muziekkennis niet louter uit de praktijk kan komen. Ook beproefde leermethodes moeten een rode draad vormen voor de vooruitgang van de leerling. In principe leert iedere gitaarleerling bij mij dus noten lezen en wordt iedereen grondig wegwijs gemaakt op het instrument.
Veelzijdig 
Daarnaast wisselen we “de theorie” af met bekende en traditionele popmuziek en met voorkeuren van de leerling zelf. Zó leert men zo veelzijdig mogelijk met de gitaar omgaan en tekent de muzikale weg van de leerling zich het duidelijkst af.
Veelgebruikte methodes 
Voor de jongere beginners wordt gebruik gemaakt van De Gitaarstarter – Cees Hartogh; voor de allerkleinsten is er de De Kleine Gitaarstarter van dezelfde auteur. Ook de wat populairder uitgevoerde methode van Marc Verlinden, kortweg “Gitaarspelen” genoemd, doet goede diensten. Elektrische gitaar wordt meestal geleerd uit de serie Rocktime. Aanvullingen op standaard lesmateriaal komen uit andere boeken, van cd’s, van Tab’s die langs diverse wegen gevonden en geselecteerd worden én uiteraard van de leerling zelf.
Tab 
Naast het notenschrift leer ik mijn leerlingen ook omgaan met Tabulatuurschrift en met het lezen van Akkoordenschema’s. Dit is met name handig voor het begeleiden van liedjes en voor een snelle samenwerking met overige bandleden.
Werken 
In de lessen wordt meestal flink doorgewerkt; 20 à 30 minuten zijn immers maar nét toereikend om dingen door te nemen en nieuws te leren. Tevens wordt daarmee ook de noodzaak onderstreept, dat die les “maar” die les is. Het allerbelangrijkste is het oefenen thuis; een dagelijks terugkerend- serieus deel van het leren gitaar spelen!.

 


Adresgegevens

 

Muziekschool De Nootzaak

 

Graaf van Loonlaan 2a

 

6093BV Heythuysen

 

Contact

 

Mail: nootzaak@hotmail.com

 

Telefoon: 06 8217 9163

 

Telefoon: 06 5161 7907

 

Bankgegevens

 

Rabobank Leudal

 

IBAN: NL 79 RABO 0141058749

 

BIC: RABONL2U

 Zo vindt u ons